Pengejar

Sunday, 3 February 2013

Khabar Dari Gaza


Alhamdulillah, selepas Subuh hari ini, sharing yang terakhir telah diberikan oleh akhi Fadly Hasby. Beliau merupakan aktivis Aqsa Syarif yang pernah ke Gaza. Beliau datang ke Miri untuk sampaikan pengalaman dan cerita-cerita hebat dari Gaza. Apa yang akan kite tulis, semuanya hasil perkongsian kelima-lima sesi.Sepertimana kita tahu, baru-baru ini, Gaza telah diserang. Bermula dengan pengoboman kereta As-Syahid Al Jabari. Orang kuat Hamas dan Briged Al- Qassam. Berikutan dari pengeboman itu, roket-roket dari Israel terus menerus diterbangkan lalu memusnahkan banggunan-banggunan yang ada di Palestin.

Tetapi, rakyat Palestin kuat. Kuat dari segi tenaga, kuat dari segi minda. Baru sahaja banggunan serta rumah runtuh dibom, beberapa hari kemudian, datang batu-bata untuk bina semula. Pihak Israel sehingga tidak tahu sama ada tempat tersebut sudah dibom atau belum kerana dalam sekelip mata, rumah-rumah kembali pulih.

Disebut pula kisah tentang seorang kanak-kanak bernama Ahmad. Kanak-kanak istimewa. Tahu apa cita-citanya? Dia ingin menjadi hafiz. 30 juzuk Al-Quran ingin dihafal. Sekarang surah At-Tariq sudah dihafal olehnya. SUpaya dapat menyertai Briged Al Qassam. Ingin melawan Israel Laknatullah. Ingin syahid, ingin mencari redha Allah. Dan semasa Akhi Fadly bersembang dengnnya, tiba-tiba dia berkata "InsyaAllah, Satu hari nanti, kita pastu akan solat di Masjid Al-Aqsa" sambil tangannya menunjuk-nunjuk ke langit. Yaking dengan janji Allah. Islam pasti menemui jalan kemenangan.

Sebuah cerita menyayat hati apabila seorang doktor terpaksa bertugas selama 8 hari di hospital. Anak, isteri ditinggal di rumah. Demi keselamatan dan demi nyawa penduduk-penduduk Palestin. Itu bukan klimaks bagi kesedihan cerita ini, tetapi apa yang menyedihkan ialah apabila beliau sedang bertugas, tiba-tiba dilihat dihadapan matanya, anaknya sendiri telah syahid. Ya Allah, kentalnya hati-hati penduduk Palestin ini. Sungguh kite kagum dengan semangat juang mereka.


Dalam kesempatan itu, kite jugak telah ke SK Kita Niah. Sharing diadakan beraudiencekan bebudak sekolah rendah. Yang ni memang bes. Budak-budak sekoah ni sangat sempoi. Dan mereka semua kreatif. Semasa program dilaksanakan, mereka telah membuat tabung khas untuk saudara2 di Palestin. Dan pengalaman ini, first time kite jadi Imam solat dhuha untuk budak2. Segala puji bagi Allah kerana telah memberikan peluang untuk mendapat pengalaman sebegini.Jangan lupa untuk doa buat saudara-saudara kita. Di sana, apabila ditanya "Apa yang diingankan daripada rakyat Malaysia?" Mereka menjawab, mereka cuma inginkan doa rakyat Malaysia serta muslimin di Malaysia memantapkan akidah dan iman. MasyaAllah. Mereka tidak memina sumbangan pun. Namun, kat tepi belah kanan blog ni, ada akaun untuk Aqsa Syarif. Akaun untuk antum semua menderma. Ayuh ikut gerabak yang membantu serta menyumbangkan rakyat2 Palestin.  Bak kata Ahmad, Satu hari nant, Al-Aqsa pasti dibebaskan! Takbir! ALLAH HUAKHBAR


Wallahualam.No comments:

Post a Comment